בלי ריטלין: תזונה לריפוי הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות

מה הקשר בין סוכר, חומרי טעם וצבע, חיטה וחלב לבין הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים? תוכנית תזונתית מיוחדת המיועדת למנוע את השימוש בתרופות, לרבות הריטלין

מתוך הספר: בלי ריטלין

  
בחברה המערבית אנו עדים למגפה של הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות. גם השימוש בריטלין ואמפטמינים עלה ב-25 השנים האחרונות פי 10 לפחות  .בעוד שהתומכים בשימוש בחומרים אלה רואים אותם כתשובה הולמת למחלה רפואית לגיטימית, הרי שמטפלים ורופאים רבים המבקרים גישה זו טוענים שסמים אלה ניתנים באופן בלתי הולם לילדים שהתנהגותם לא עמדה בציפיות של המבוגרים שבחייהם, במיוחד כאשר הקריטריונים האבחוניים הם סובייקטיביים יחסית ואינם מבוססים על בדיקות מדעיות.
חשוב מאוד להבין את ההגבלות והסיכונים של סמים אלה בטווח הארוך, אפילו כשהם ניתנים לילדים שאובחנו כיאות. כמו כן, חשוב להכיר את הספרות המדעית התומכת בטיפולים שיעילותם הוכחה ושאינם כרוכים בנטילת סטימולנטים רעילים, כגון: פעילות גופנית, טיפולים התנהגותיים, טיפולים משלימים המרגיעים את הגוף והנפש ובעיקר שינויים בהרגלי האכילה.

שקט בכיתה (SXC)
הכול מתחיל בתזונה: תוכנית הריפוי הטבעי
ייתכן שכבר התחלתם לתת לילדכם תרופות לטיפול בהפרעת הקשב, הריכוז וההיפראקטיביות שלו. למרות שאין זו הבחירה המועדפת עליי, אינני טוען שזו הייתה טעות או שעשיתם שירות דוב לילדכם. ייתכן שהצוות החינוכי בבית הספר לחץ עליכם להגיע להחלטה זו, או שפשוט רציתם לשנות את המצב במהירות האפשרית. אולי היה מי שגרם לכם להאמין שתרופות הן הפתרון הטיפולי הטוב ביותר בהפרעות מסוג זה.
בין אם ילדכם מקבל טיפול תרופתי מזה זמן רב ובין אם הוא רק החל ליטול את התרופות או שאתם עדיין שוקלים את האפשרות הזו, תסכימו אתי שניסיון טיפולי חלופי במשך 30 יום, או אפילו 10 ימים, לא יהווה צעד דרסטי מצידכם. תוכנית הריפוי הטבעי עשויה למנוע את הצורך של ילדכם בתרופות, או לכל הפחות, להפחית את מינון הטיפול התרופתי שהוא נוטל ובכך לצמצם את תופעות הלוואי שלו.

אני מאמין שתרופות יכולות, אמנם, להוות טיפול זמני בהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות ובהפרעות התנהגותיות דומות, אך תזונה טובה ואורח חיים בריא עשויים לרפא אותן. ראיתי אין-ספור ילדים שהצליחו להיפטר מהתווית שהוצמדה להם ולשנות את חייהם מהקצה אל הקצה. ההקפדה על תזונה איכותית ועל עיסוק בפעילות גופנית עלולה להיראות לכם קשה בהתחלה, אך תפקידנו כהורים הוא לסייע לילדינו לבצע שינויים חיוביים, גם אם הם מסרבים לעשות זאת.אכילת תפריט בריא תניב עבורם רווחים ארוכי-טווח, הרבה מעבר לצמצום הבעיות הלימודיות והחברתיות שלהם.

 

ארבע ההנחיות החשובות של התוכנית התזונתית הן:
 

1.      ללא סוכרים מעובדים

2.      ללא חומרי טעם וצבע מלאכותיים

3.      ללא מוצרי חלב

4.      ללא גלוטן 

בעזרת מעט ערנות וזהירות, אני מבטיח לכם שתשיגו תוצאות נפלאות. ראיתי את ההצלחות במו עיניי. תוך 10-7 ימים תבחינו בשיפור מעודד, אך בבקשה מכם, התמידו בתוכנית במשך 30 יום ותוכלו להשיג תוצאות טובות אף יותר.

 

צעד ראשון: הוציאו מהתפריט את כל הסוכרים המעובדים
הרשו לעצמכם לאכול הרבה פירות , אך היפטרו מהעוגיות, העוגות, הממתקים, הדגנים המסוכרים והמשקאות הממותקים. לסוכר מעובד אין כל ערך תזונתי. בניגוד לסוכר טבעי בכמות סבירה (שמצוי בפירות), כמויות גדולות של סוכר מעובד – כמו אלו המצויות בדגני בוקר מסוכרים, ממתקים, משקאות מוגזים ומיצים ממותקים – גורמות לשינויים מהירים ברמת הסוכר בדם. רמות האינסולין מרקיעות שחקים ולאחר מכן, צונחות נמוך מדיי. הילד מתקשה יותר ויותר לשלוט במצבי הרוח שלו, דיכאון ותשישות מתחילים להשתלט עליו והוא חווה תנודות חדות ברגשותיו. תופעות אלו עלולות לקרות לכל מי שמעניש את גופו באכילת כמויות גדולות של סוכרים מעובדים, אך אצל אנשים עם הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות, הבעיה חמורה יותר.
שינוי התפריט של הילד הוא אכן משימה מאתגרת, אך אפשרית. כל עוד תנהגו בכנות כלפי הילד ותסבירו לו מדוע עליו לסרב כשחבריו או מוריו מציעים לו סוכריה, המאמץ המשותף שלכם ישא פרי. דברו בגילוי לב עם חבריכם ועם הצוות החינוכי בגן ובבית הספר והסבירו גם להם מדוע עליהם להפסיק להציע לילדכם את המזונות שמשנים את התנהגותו

 

צעד שני: הוציאו מהתפריט המשפחתי את מוצרי החלב והחיטה למשך 30 יום
על פי ההערכות, 35%-30% מהאנשים סובלים מרגישות לגלוטן (החלבון העיקרי שבחיטה ובמספר דגנים אחרים), ולמספר מדהים של אנשים – 80%-50% – יש רגישות למוצרי חלב. רופאים יודעים זה עשרות שנים שילדים עם רגישות לחלב וחיטה מתנהגים בצורה שונה בעקבות חשיפה למוצרים אלה, וכי שכיחותן של רגישויות אלו גבוהה הרבה יותר ממה שנראה לנו. למרות שהנתונים הסטטיסטיים אודות הרגישות למוצרי חלב שנויים במחלוקת, מחקרים רפואיים הוכיחו כי בגיל שש או שבע יורדת רמת האנזים לקטאז, הדרוש לעיכול מוצרי חלב. כתוצאה מכך, חלק מהאנשים מתקשים לעכל מוצרי חלב ואחרים אינם יכולים לעכל אותם כלל.

בקרב רוב האנשים, אי-סבילות לחלב ורגישות לגלוטן גורמות לתסמינים קלים. אולם, השפעותיהן על ילדים עם הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות גרועות יותר, ולפיכך, צריכת חלב וחיטה אינה מומלצת להם. הדגנים הנוספים בהם מצוי הגלוטן הם כוסמין, שיבולת שועל ושיפון.מכיוון שהגלוטן מצוי בכמות קטנה בשיבולת שועל ובשיפון, ניתן לעשות שימוש בדגנים אלו בתערובת עם אחרים הנטולים גלוטן , למשל: שעורה, תירס, אורז, דוחן, כוסמת, קינואה ואמרנט.

גופם של ילדים רגישים עלול להגיב לאלרגנים אלה ולהפסיק את ספיגתם של רכיבים תזונתיים חיוניים. חלב וגלוטן עלולים גם לגרום לדלקת במעיים ולשינויים במצב הרוח ובהתנהגות.

 

צעד שלישי: הוציאו מהתפריט מזונות שמכילים צבעי מאכל וחומרי טעם מלאכותיים
מניסיוני כמטפל ומניסיונן של המשפחות שבטיפולי אני יכול לקבוע ללא ספק שעלינו להוציא מהתפריט של ילדינו את המזונות שמכילים צבעי מאכל וחומרי טעם מלאכותיים, בשל השפעתם השלילית על המוח.

אלה הם צעדים משמעותיים עבור משפחה שאוכלת מזונות מעובדים רבים. ילדכם יפיק תועלת רבה מהתפריט הבריא החדש, וכן גם אתם. ה"חופשה" בת 30 הימים מסוכר, מוצרי חלב , מזונות המכילים גלוטן ובפרט חיטה , וכן מתוספים מלאכותיים, תשפר את הרגשתם של כל בני המשפחה, החל מהצעירים ועד המבוגרים ביותר. ילדכם יתמלא באנרגיה בריאה ויכולתו להתרכז בבית הספר ובבית תשתפר אף היא.

 

איך להצליח בתוכנית
הדרך הטובה ביותר להצליח בתוכנית היא לגייס את כל בני המשפחה לשינוי. אמרו לילדכם מה מותר לו לאכול ולא מה אסור לו. התייחסו לדרך האכילה החדשה כאל הרפתקה, ולא כאל מגבלה או עונש.

בספר בלי ריטלין תמצאו מבחר עצות שיסייעו לכם לקראת יישום התוכנית התזונתית: מידע חיוני אודות המצרכים שיש להימנע מהם, עצות לבישול טבעי (ולהכנת מזונות טבעיים!) והנחיות לקריאת התוויות שעל גבי המוצרים. כמו כן תמצאו בספר תוכנית אכילה מפורטת ל-30 יום, הכוללת הצעות תפריט לכל הארוחות, החל מארוחת הבוקר ועד לארוחת הערב, וכן ארוחות חטיף וקינוחים. בספר עומדים לרשותכם גם למעלה מ-100 מתכונים נפלאים ופשוטים.

 

 

 ספרים נלווים: 
דלג לתוכן מרכזי