הדיאטה האוטואימונית: לחולי סוכרת, זאבת ומחלות מפרקים
מתוך הספר: המגפה האוטואימונית
מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן יש הפרעה במערכת החיסון של הגוף. הן נוצרות כאשר תאי החיסון שלנו מזהים בטעות את תאי הגוף עצמו כאנטיגן (וירוס, חיידק או פולש זר אחר) ותוקפים אותם. מחלות אוטואימוניות מאופיינות בדלקת ובהרס של רקמות.
מחלות רבות מוגדרות כמחלות אוטואימוניות, למשל: צליאק, טרשת נפוצה, זאבת, קוליטיס וקרוהן (מחלות מעי דלקתיות), אנמיה ממארת, סוכרת מסוג 1, דלקת מפרקים שגרונית, פסוריאזיס, כמה צורות של אי-תפקוד של בלוטת התריס, ועוד. מחלות אחרות חשודות כבעלות מרכיב אוטואימוני, למשל תסמונת העייפות הכרונית ואוטיזם.
הטיפול הקונבנציונאלי המקובל במחלות אוטואימוניות בעיקר מנסה להקל על התסמינים, אבל אינו מתיימר לרפא את המחלה, אולם מספר גדל והולך של מחקרים מתפרסמים אודות יכולתם של מזונות מסוימים ותוספי תזונה לווסת את התגובה החיסונית. מומחים מהשורה הראשונה החלו להציע למטופליהם הנחיות תזונתיות המבוססות על עקרון המזונות המלאים. לא קיים תפריט אחיד שיתאים לכל החולים, וההנחיות התזונתיות שיפורטו להלן אינן בגדר המלצה רפואית. כל חולה חייב להתייעץ עם הרופא המטפל שלו אודות ההנחיות התזונתיות שהוא מעוניין ליישם ותוספי התזונה שהוא מעוניין ליטול.
רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫
מחלות אוטואימוניות ומערכת העיכול
אם אתם חולים במחלה אוטואימונית, עליכם לוודא קודם כל שמערכת העיכול שלכם בריאה. אולי זה ייראה לכם מופרך לדאוג למערכת העיכול כאשר אינכם יכולים להתהלך ללא עזרת מקל הליכה בגלל טרשת נפוצה, אך חשוב לדעת כי בריאותה של מערכת העיכול קשורה קשר הדוק למה שמתרחש במקומות אחרים בגופכם.
מעיים בריאים מאפשרים רק לרכיבים תזונתיים מעוכלים להיכנס לזרם הדם. בחולים שסובלים ממחלות אוטואימוניות ודלקתיות, הציפוי הפנימי של המעיים ניזוק, וכתוצאה מכך, מאפשר למולקולות גדולות יותר, כמו חיידקים וחלקיקי מזון לא מעוכל, לחמוק ולהגיע לדם. שם, חלקיקים זרים אלה עלולים לעורר תגובה חיסונית - לגרום לגוף לחשוב שהוא מותקף ולהורות למערכת החיסון להתקיף את הפתוגנים הזרים.
התפריט המערבי המודרני, העשיר בפחמימות, שומנים ומזונות מתוקים, מערער בצורה דרמטית את האיזון של אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעיים ומעודד שגשוג יתר של פטריות שמר וחיידקים "רעים". פגיעה זו בחיידקים הידידותיים גורמת נזק ישיר לציפוי המעיים.
"אחד הדברים החשובים ביותר שהחולים במחלות האוטואימוניות יכולים לעשות הוא לנקות את מערכת העיכול שלהם בעזרת תזונה כדי לוודא שאנטיגנים זרים לא נכנסים לגופם דרך המעיים ומחמירים את מחלתם באמצעות הגברת התגובה החיסונית". הצעד הראשון הוא לעבוד עם הרופא המטפל שלכם כדי לאתר את נוכחותם של פתוגנים במעיים – חיידקים, פטריות שמר וטפילים – שניתנים לזיהוי בבדיקות צואה איכותיות ובבדיקת לקטולוז – בדיקת נשיפה לאיתור צמיחת יתר של חיידקים.
תמונה: Canva
דלקתיות ואלרגיות למזון
לאחר בדיקת מערכת העיכול, הצעד השני שעליכם לעשות הוא לוודא שאינכם צורכים אלרגנים פוטנציאליים או מזונות שמעוררים בכם רגישות. לחולים במחלה אוטואימונית חמורה, מומלץ לעשות זאת בדרך השלילה, בעזרת דיאטת אלימינציה קפדנית בהדרכת הרופא המטפל. בדיאטה זו המטופלים מנהלים יומן אכילה שבו הם רושמים את כל סוגי התגובות (נפיחות, כאבי בטן, פריחות, כאבי ראש וכל החמרה בתסמינים האוטואימוניים). בהדרגה, בעזרת מעקב צמוד וממושך, ניתן להוסיף לתפריט מגוון רחב יותר של מזונות.
מידע נוסף אודות דיאטת אלימינציה תוכלו למצוא בספר אלרגיות סמויות למזון.
ייתכן שכדאי לכם לעבור גם בדיקות לאיתור אלרגיות ורגישויות למזון. מומחים רבים מאמינים שרגישויות למזון נפוצות יותר בקרב החולים במחלות אוטואימוניות, שנוטים באופן כללי לסבול יותר מאלרגיות. למעשה, במחקר חדש שנערך באוניברסיטת וושינגטון בשיתוף עם בית החולים לילדים, החוקרים גילו כי ייתכן שתגובות אלרגיות תורמות להתפתחותן של מחלות אוטואימוניות, למרות שהם עדיין אינם בטוחים מהו המנגנון הגורם לכך. מחקרים אישרו שרגישויות למזון מחמירות את התסמינים בקרב חלק מהחולים בדלקת מפרקים שגרונית והימנעות מהמזונות האלרגניים מסייעת בהפחתת התסמינים.
מסיבה זו, מומלץ לבקש מהרופא המטפל לשלוח אתכם לבדיקות דם שבעזרתן תוכלו לאתר לא רק את המזונות האלרגניים עבורכם אלא גם את אלה שמעוררים בכם רגישות או אי-סבילוּת.
מה אוכלים ומה לא אוכלים בדיאטה האוטואימונית
הרשימות שלפניכם כוללות את המזונות שלדעתם של מומחי תזונה עשויים לסייע להרגעת הפעילות האוטואימונית.
איכלו תפריט נוגד-דלקת:
1. בשר בקר, כבש, עוף והודו ממרעה טבעי, ודגים בעלי תכולת כספית נמוכה (סלמון בר, מקרל, סרדינים, הליבוט).
2. ביצים אורגניות.
3. כל הירקות (מלבד חצילים, פלפלים ועגבניות), אבוקדו, כל הפירות הטריים.
4. יוגורט לא ממותק (אם אין לכם אלרגיה או רגישות לחלב).
5. לחמים טריים מדגנים מלאים שאינם מכילים גלוטן.
6. אורז חום, שעועית וקטניות, אגוזים, זרעים ונבטים.
7. דבש גולמי או סטיביה (בכמות מתונה).
8. חמאה אורגנית, שמני זית.
9. זרעי פשתה, שומשום ותבלינים כגון רוזמרין, קורנית ואורגנו.
לעומת זאת, הימנעו ממזונות אלו:
1. חיטה, שיפון ושעורה (אלו הם דגנים המכילים גלוטן, שמהווה מקור לרגישויות למזון).
2. פחמימות מזוקקות, כולל חטיפי תפוחי אדמה, דברי מאפה, דגני בוקר ולחמים מעובדים (במיוחד לחם לבן).
3. תפוחי אדמה וחצילים (בעלי תכונות דלקתיות).
4. מזון מהיר, שמנים מוקשים, שמני חריע, חמנייה, כותנה ותירס, מזונות להכנה מהירה ("אינסטנט"), מזונות שחוממו במיקרוגל (שכן, חימום במיקרוגל מוציא מהמזון רכיבים תזונתיים חיוניים).
5. פירות משומרים, בשרים מעושנים שמכילים ניטראטים, רטבים מעובדים לסלט, חומרי טעם וריח מלאכותיים, צבעי מאכל, מונוסודיום גלוטמט, אספרטיים, סירופ תירס עשיר בפרוקטוז וסוכרלוז. שמרים, דגנים שעובדו בהנדסה גנטית ומזונות מטוגנים.
ספרים נלווים:
-
מהם הגורמים למחלות האוטואימוניות הנפוצות וכיצד נגן על מערכת החיסון שלנו מפניהם
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
כל מה שרצית לדעת על הקשר בין גלוטן לבריאות
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
רב-מכר מס' 1 של הניו-יורק טיימס כולל מתכונים טעימים, בריאים ונטולי חיטה
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
כיצד לטפל בבעיות מערכת העיכול, שהן המפתח לבריאות של גוף ונפש
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
כיצד לרפא את המקור לרוב המחלות הכרוניות גישה מהפכנית לריפוי בעיות בריאות באמצעות תכנית קלה ליישו...
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
לרפא את בלוטת התריס ולשים קץ לבעיות רפואיות נפוצות כמו: השמנת-יתר, עייפות כרונית, דיכאון וחרדה, נשיר...
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪