החלב מסוכן לבריאות!

דני קרת, דוקטור לרפואה ולנטורופתיה ומרצה מבוקש, חולק איתנו סיכום של מצגת אותה הוא מציג בהרצאותיו, על אודות נזקי החלב לבריאות האדם
בניגוד לעמדה הרווחת, ישנה בעייתיות באכילת חלב ומוצריו. העלייה בצריכת החלב הביאה לעלייה בתחלואה במחלות כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת והשמנה.

מחקרים רבים תומכים בעמדה זו ומגלים כי החלב אינו מסייע לעצמות, אינו תורם להפחתת שיעורי האוסטיאופורוזיס, יכול להוות גורם סיכון לסרטן ולמחלות לב וגם אינו יעיל בהתמודדות עם השמנה והתסמונת המטבולית, שאחד מסימניה היא העמידות לאינסולין.

 דיאטה עשירה במוצרי חלב קשורה גם לחוסר בברזל, ולעלייה בסיכון לאקנה. בנוסף לכך, חלב ומוצריו מהווה את קבוצת המזון בעלת הפוטנציאל האלרגני הגבוה ביותר. לכן יש לשקול להפחית או להפסיק צריכת חלב ומוצריו בבעיות הרפואיות כמו: בעיות במערכת העיכול, בעיות במערכת הנשימה, מיגרנות, מחלות אוטו-אימוניות, עצירות בילדים ועוד.

 

חלב ומוצריו כמעט ואינו נמצא בדיאטות מאריכות חיים. בני אדם לא צרכו בעבר חלב, במשך כמה מיליוני שנים טרם הציביליזציה. צריכת החלב עלתה ועימה התפתחו והתרבו המחלות האופייניות לצריכת החלב.


רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫


 

מוצרי חלב ואוסטאופורוזיס 

דברים אלה עומדים בסתירה לדעה הרווחת ולפרסום באמצעי התקשורת אודות יעילותו התזונתית של החלב. בקמפיינים שונים ממליצים לצרוך חלב מהנימוקים הבאים: שמירה על דיאטה, שמירה על רמות סידן גבוהות בדם, שיפור איכות החיים, בניית עצמות חזקות, מניעת מחלות עצם ושברים.

אך ההיפך הוא הנכון - חלב ומוצריו לא רק שאינם מגנים על העצמות מפני ירידת מסת העצם, אלא שיתכן ויש ביכולתם לגרום לנזק לעצמות. האפשרות שחלב ומוצריו מגנים מפני אוסטיאופורוזיס היא אמנם מיתוס עתיק ומושרש היטב, אך באמצעות חומר מדעי משמעותי ניתן לערער בקלות על אמיתותו המדעית. שיעורי האוסטיאופורוזיס (הנמדדים לפי שיעורי שברי צוואר הירך באוכלוסיות שונות) גבוהים ביותר במדינות שצורכות את הכמות הגדולות ביותר של חלב ומוצריו ונמוכים ביותר במדינות שצורכות את הכמויות הקטנות ביותר של חלב ומוצריו או שאינן צורכות כלל מוצרי חלב.

 

מסתבר כי הגורם בר השינוי המשמעותי ביותר לעתיד העצמות הוא פעילות גופנית ולא תזונה שמגנה על העצמות!

 

כל העוסקים במאזן המינרלים בגוף, ובראשם נפרולוגים, יודעים שככל שאדם צורך יותר חלבון (בעיקר חלבון מן החי), כך הוא מפריש יותר סידן בשתן - סידן הנלקח מן העצמות. אם מצב זה נמשך לאורך זמן, מקבלים מאזן סידן שלילי כרוני היכול להאיץ את התהליך האוסטאופורוטי.

 

צריכת חלב בקרב אוכלוסיות מאריכות חיים

הבה ניקח דוגמא לתזונה נכונה מאוכלוסיות על פני כדור הארץ המאריכות חיים ושומרות על בריאות אופטימאלית. בקבוצות אוכלוסייה אלו למוצרי חלב מקום קטן עד זניח.

בתזונה הים-תיכונית, המשפיעה העיקרית על הפירמידה החדשה המוצעת בימים אלה על-ידי הרופאים האפידמיולוגים, מומלץ על שימוש  מועט  בחלב ומוצריו.

מוצרי חלב בתזונה הים-תיכונית מגיעים ממגוון בעלי חיים: עיזים, כבשים, בופלו, פרה וגמל. עקב בעיה עם קירור ומזג האוויר החם, החלב נשמר ונצרך בצורת יוגורט וגבינה. גירוד כמויות קטנות של גבינה עתירת שומן ובעלת טעם עשיר על פני הפסטה היא דוגמה קלאסית לשימוש במוצרי חלב בתזונה הים תיכונית.

 

באי אוקינאווה שביפן תוחלת החיים הארוכה בעולם ושיעורי מחלות לב, סרטן ואוסטיאופורוזיס מהנמוכים בעולם. מזונות עתירי סידן מהווים 2% מהתזונה באוקינאווה והם מורכבים מאצות ומוצרי חלב. בארה"ב, הממוקמת במקום ה-18 בתוחלת החיים העולמית ואשר בה שיעורי אוסטיאופורוזיס כפולים, חלב ומוצריו תופסים 23% מסך התזונה.

 

בסין הכפרית שיעורי האוסטיאופורוזיס הם בערך מחצית מאשר בארה"ב, וצריכת הסידן בהתאם - כמחצית מזו הנצרכת בארה"ב.זאת ועוד -  70% מהחלבון הנצרך בארה"ב הוא חלבון מן החי, בעוד שרק 10% מהחלבון הנצרך בסין מגיע מעולם החי. חלב ומוצריו אינם מוכרים ואינם נצרכים כמעט בסין הכפרית.

 

בדרום אפריקה, שברים בצוואר הירך בקרב נשים שחורות מאזורים כפריים הם נדירים. גם בקרב שחורות הגרות בערים השיעורים נמוכים - כעשירית משיעורי השברים בקרב לבנות. עליונות זו נשמרת למרות צריכת סידן נמוכה, אובדן סידן בהריונות רבים והנקות ממושכות. באוכלוסיה זו, צריכה נמוכה של חלבון ופעילות גופנית גבוהה תורמים להגנה על העצמות  .

  

עוד על נזקי החלב לבריאותינו תוכלו לקרוא בספר שוטי החלב מאת ד"ר אריה אבני.

 

 ספרים נלווים: 

דלג לתוכן מרכזי