קוקוס: מומלץ או מושמץ?

אחד המזונות הצמחיים השנויים במחלוקת הוא קוקוס ומוצריו. יש המייחסים לו סגולות בריאות מופלגות, למרות אחוזי השומן הרווי הגבוהים בו. אחרים, כמו ד"ר דאגלס גראהם, ממליצים להימנע ממנו
מתוך הספר: תזונת 80/10/10
 
 

שפים יצירתיים מתנועת המזון הצמחי החי רקחו מגוון רחב של יישומים קולינריים לבשר קוקוס וקוקוס מיובש טחון. בשר קוקוס מופיע במנות חיות כמו זיגוגים, רטבים, מרקים, שייקים, גבינות וממרחים, והסוג הטחון משמש בגרנולה, בעוגות, בממתקים, בעוגיות, בבסיסים לעוגות, בטורטים ועוד.

טבעונאים רבים מחסלים ארגז אגוזי קוקוס צעירים מדי שבוע או אפילו מדי יום. נוסף על תכולת השומן הגבוהה של הדיאטה הזו, אגוזי קוקוס מיובאים נטבלים בקוטלי פטריות, שמזהמים הן את הבשר והן את הנוזל.
 

קוקוס. לאכול רק טרי (SXC)
 

רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫

 

זהירות: חומרים משמרים, סולפיטים, קוטלי פטריות ועוד מרעין בישין

 

קוקוס טחון ארוז או בתפזורת, כשאר המוצרים שעוברים ייבוש אך נותרים פריכים, אינו מזון בשום צורה. זה מתאים לאירועים מיוחדים במקרה הטוב. אם אתם כוללים קוקוס מיובש ברשימת ה"מזונות" שלכם, אני ממליץ לכם לאכול אותו לעיתים רחוקות (אולי פעם או פעמיים בשנה באירועים מיוחדים), ולרכוש רק את התוצרת האורגנית הלא-ממותקת. לרוב גם הקוקוס הטחון בחנויות הטבע מכיל סולפיטים למניעת השחמה, ולעיתים גם חומרים משמרים ותוספים אחרים. רוב הקוקוס עובר ייבוש באוויר חם בטמפרטורה של 80-75 מ"צ.

 

אין ספור "יתרונות" בריאותיים מיוחסים לקוקוס, אך איני מייעץ להשתמש במזון כמרפא לשום מטרה. בשר קוקוס מורכב כמעט לחלוטין משומן, שרובו המכריע (80%) רווי. אם תאכלו דיאטה טבעונית חיה דלת שומן ותנהלו אורח חיים בריא, לא תזדקקו ל"יתרונות" של הקוקוס או של כל מזון אחר.

 

אני ממליץ לאכול ולשתות קוקוס טרי בעת ביקור באזורים הטרופיים, אבל פרט לכך לאכול קוקוס רק לעיתים רחוקות. פרט למים או "ג'לי" של קוקוס צעיר, טרי ואורגני, הממתק הזה, לרוע המזל, אינו הבחירה הנבונה לבריאות שלכם – או להיקף המותניים שלכם.

 

עובדות על קוקוס

 

קוקוס הוא מזון רב תכליתי בעל טעם ייחודי ומענג. פרי הקוקוס הוא קליפה סיבית ירוקה או צהובה-חומה שבתוכה נמצא הקוקוס עצמו. לאגוז עצמו יש קליפה חיצונית קשה שבתוכה גלעין. בקוקוס הצעיר, הגלעין רך ודמוי ג'לי, והחלל הפנימי מלא מי קוקוס. ככל שהקוקוס מתבגר, הגלעין מתקשה ותכולת המים פוחתת. החלקים האכילים הם המים והבשר או הג'לי.
 

להלן כמה מהדרכים המגוונות לשימוש בקוקוס, בליווי מידע על תכולת השומן (מתוך מאגר המידע התזונתי של משרד החקלאות האמריקאי).

 

בשר קוקוס: הבשר הלבן המוצק בתוך קוקוס בוגר.

ג'לי קוקוס: בשר קוקוס צעיר במצב חצי נוזלי.

מי קוקוס: הנוזל השקוף בתוך הקוקוס.

חלב קוקוס: נוזל שנסחט ממי קוקוס ובשר קוקוס טחון.

שמנת קוקוס: נוזל שנסחט מבשר קוקוס טחון.         
 

קוקוס: ערכים תזונתיים

 

שמן קוקוס: גוש מוצק ורך בטמפרטורת החדר, הופך לנוזל בחימום.

קוקוס מיובש: בשר קוקוס בוגר טחון או בשבבים שיובש באוויר חם.

 

רכיב (100 ג')

קלוריות

קלוריות משומן

% השומן

 

בשר קוקוס (בוגר)

355

285

80%

 

ג'לי קוקוס: 80%-20% שומן; תלוי במידת הבגרות

 

מי קוקוס

20

1.8

9%

 

חלב קוקוס

230

200

87%

 

שמנת קוקוס

330

290

88%

 

קוקוס מיובש

660

545

82%

 

שמן קוקוס

862

862

100%

 

 
 
ספרים נלווים:
 
דלג לתוכן מרכזי